Θα χορηγηθεί ένα (1) βραβείο, ύψους 1.000,00 € (χιλίων ευρώ), για εκπόνηση έρευνας σε ένα από τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα:
Σε περίπτωση μη υποβολής προτάσεων στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα θα αξιολογηθούν προτάσεις και στο γνωστικό αντικείμενο «Έντομα Υγειονομικής Σημασίας»
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά (σε μορφή Word και pdf) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος ([email protected]), με ταυτόχρονη κοινοποίηση στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία του Προέδρου και της Γενικής Γραμματέως της ΕΕΕ, ([email protected] και [email protected], αντίστοιχα). Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 10 Απριλίου 2025.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Κριτήρια Επιλογής
Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από τριμελή επιτροπή που θα οριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος. Στην επιτροπή συμμετέχουν δύο μέλη του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και ένα μέλος ΔΕΠ ή Ερευνητής/τρια μέλος της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα μέλη της Επιτροπής να μην έχουν αποδεδειγμένη επιστημονική συνεργασία με τους υποψηφίους/ες.
Κατά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων θα λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια με την αντίστοιχη βαρύτητα:
Για τους υποψηφίους δεύτερου κύκλου σπουδών, που είναι μέλη της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος μέχρι την υποβολή της αίτησης, προβλέπεται προσαύξηση κατά πέντε τοις εκατό (5%) της συνολικής βαθμολογίας που συγκεντρώνουν.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται στη σειρά βαθμολογίας ο/η υποψήφιος/α με τον μεγαλύτερο βαθμό βασικού πτυχίου. Επιπλέον, όσοι έχουν βραβευθεί δεν μπορούν να λάβουν δεύτερο βραβείο στην ίδια κατηγορία (πρώτου ή δεύτερου κύκλου σπουδών) αλλά τους απονέμεται «εύφημος μνεία» και όχι το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο βραβείο.
Κάθε υποψήφιος/α δέχεται να ανακοινωθεί το όνομά του/της στην ιστοσελίδα της ΕΕΕ.
Το χρηματικό ποσό (1000 ευρώ) καταβάλλεται στους βραβευθέντες σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η δεύτερη με την ολοκλήρωση της εργασίας και την κατάθεση των παραδοτέων.
Κάθε βραβευθείς ή βραβευθείσα αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποβάλλει αντίγραφο (σε ηλεκτρονική μορφή) της μελέτης του/της στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της και πριν την καταβολή της δεύτερης δόσης του βραβείου. Επίσης, αναλαμβάνει την υποχρέωση μέχρι την ολοκλήρωση της παραπάνω μελέτης να υποβάλλει ερευνητική ή συνθετική εργασία ή σύντομη ανακοίνωση στο περιοδικό της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος “Entomologia Hellenica”. Στη μελέτη και σε δημοσιεύσεις που τυχόν προκύψουν πρέπει να αναγράφεται ότι «Η παρούσα εργασία βραβεύτηκε και έλαβε οικονομική υποστήριξη από την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος στα πλαίσια του Βραβείου «Αθανασίου Σωτηρούδα”» ή/και «This work has been awarded andpartially financially supported by the Hellenic Entomological Society within the framework of the“Athanasiou Sotirouda” Award». Σε αντίθετη περίπτωση, η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος διατηρεί το δικαίωμα ακύρωσης του βραβείου και απαίτησης επιστροφής του ποσού που έχει ήδη καταβληθεί έπειτα από σχετική ειδοποίηση. Τέλος, ο δικαιούχος αναλαμβάνει την υποχρέωση να κοινοποιεί τις δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις σε συνέδρια, που τυχόν προκύψουν από αυτή τη μελέτη, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος.
Η προκήρυξη του βραβείου γίνεται στο όνομα του Αθανάσιου Σωτηρούδα του Βασιλείου, Γεωπόνου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Ο Αθανάσιος Σωτηρούδας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Α.Π.Θ. το 1954 και στην συνέχεια αποτέλεσε μέλος της πρώτης σειράς αποφοίτων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (1961) με εκπαίδευση στην Φυτοπαθολογία. Στην συνέχεια εκπαιδεύθηκε στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπηρέτησε την επιστήμη ως Γεωπόνος της Διεύθυνσης Γεωργίας σε χωριά των Σερρών, στην Θεσσαλονίκη και στην Έδεσσα. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που εκπαιδεύθηκε στις απεντομώσεις με χρήση φωσφίνης και βρωμιούχου μεθυλίου. Σχετικές οδηγίες και κείμενα του χρησιμοποιούνταν επί πολλά έτη από το Υπουργείο Γεωργίας και διάφορες διευθύνσεις ανά τη χώρα. Ο Αθανάσιος Σωτηρούδας τιμήθηκε το 2008 από την διεθνή κοινότητα του PestManagement σε μια μεγάλη τελετή στην Βρέμη της Γερμανίας. Σήμερα, ο Αθανάσιος Σωτηρούδας συνεχίζει να παρακολουθεί τον χώρο των απεντομώσεων μέσα από την ιδιωτική εταιρεία AgroSpeCom την οποία ίδρυσε το 1980.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνουν τα ερωτήματά τους στο: [email protected]